Kerstins Hemsida

 

26 september 2011

I dag kom en dam, 80 +, in till mig på min arbetsplats. Hon var mäkta upprörd. Är de alldeles tokiga , sa hon, ska de bygga en vindkraftspark i våra Kilsberg. Jag var där i helgen med en bekant och vi kopplade av och njöt av den underbara naturen. Vi hade kaffekorg med oss och lyssnade till fågelsång. Jag har faktiskt börjat intressera mig för fåglar. Det måste bli ett stopp för sådan otäcka tankar. Hör Du det!

Ja, jag hör och jag lyssnar och jag förstår den frustration många känner för att det drar ut så på tiden innan det fattas något beslut.

Vi får hoppas att alliansen förstår att värdesätta annat än pengar, pengar som vi i kommunen inte kommer att se röken av. Vi ska göda ett jätteföretag som inte alls tänker på miljö utan pengar. Annars skulle inte samma bolag borra efter olja runt om i världen, även på mycket känsliga ställen som absolut inte klarar ett haveri. Vi i Lekeberg har vår natur och den ska vi själva bevara, underhålla och utveckla. Lekebergs kommun är för viktig för framtiden för att utsättas för ett sådant övergrepp som är på gång. Vi måste få stopp på det i tid som damen sa.

Fler sådana tanter behövs för att få upp ögonen på "gubbar" med skygglappar.

Jag hoppas alla vet att företaget inte skulle ha en tanke på att bygga vindkraftsverk om de inte skulle få stora statliga bidrag. Dessa bidrag är Dina och mina skattepengar. Skatter vi får betala för varor och tjänster. Utan bidrag är det helt omöjligt att finansiera vindkraft. Det kostar c:a 600 miljoner att uppföra ett 20-tal verk i Kilsbergen. Vem tror Ni vinner på det? Hur många tror Ni får arbetet på grund av detta i vår kommun?

En privatperson som skulle vilja sätta upp ett mindre verk för eget och några grannars behov får inte alls bidrag i förhållande till vad bolagen erhåller.