Kerstins Hemsida

Geijersäng                                                                   2010-04-30

Trots att det inte annonserats att Valborg skulle firas på Geijersäng kom mängder med människor dit, det var säkert flera hundra, i alla åldrar. Det är en gammal tradition. Det är nostalgi att komma dit. Det känns som att komma tillbaka till 50-tal. Belysningen är så härlig och går mellan kioskerna som innehåller både korv, chokladhjul och tombola. Knistakören har varit med många år och sjungit vårsånger och någon gäst  håller vårtalet. I iår vad det undertecknad som hälsade våren välkommen tillsammans med alla som var där.

Fjugesta Brandmannaförening har arrangerat detta firande under en massa år.

Innan jag höll vårtalet tackade jag Sara Hansen och Knistakören för den vackra sången och brandmannaföreningen för att jag som representant från Framtidspartiet i Lekeberg blivit ombedd att hålla vårtalet och tilsammans med alla som var där få hälsa våren välkommen.

 

För några veckor sedan kunde man ana att våren var på gång efter den långa, kalla och snörika vinter vi haft. Det började töa. Fåglarna kvittrade som aldrig förr och påskafton såg jag den första tussilagon. Stolt och gul som solen sken den i dikeskanten. Tänk vilken livskraft. Knappt har snön töat bort innan de tappra vårblommorna tittar fram.

Ett annat vårtecken är när skolbarnen kommer med sina speciella väskor fyllda med majblommor för att sälja till oss som de möter. Det är så härligt att känna deras engaggemang för arbetet och att barn hjälper barn men sådan glädje är fantastiskt att se.

Jag tycker det är helt otroligt att Beda Hallbergs idé med att sälja majblommor till förmån för tuberkulossjuka barn har fortsatt trots att det gått över 100 år sedan den första majblomman såldes och att sjukdomen är så gott som utrotad i vårt land. I dag ges istället bidrag till barn som inte har det så gott ställt men kan på grund av majblomman få en liten guldkant i tillvaron. Kanske en cykel, åka på kollo eller något annat sommarläger.

Vi talar mycket om att höja välfärden i vårt land - mer pengar, mer arbete och mer prylar vilket ofta medför mer stress. Jag har inte tid! får barnen höra dagligen. All stress är inte positiv även om det finns sådan. Det är kanske dags att tänka välfärd i andra banor. Att ge varandra och våra barn mer tid och uppmärksamhet kanske kunde bli nya tidens välfärd. Barnaåren går så fort. Det har blivit så påtagligt sedan jag förra året blev dubbelmormor. Det händer så mycket de första åren. Vi måste tillåta oss att ta tillvara den viktiga tiden i barnens första levnadsår, följa deras utveckling och kunskapstörst.

Ta vara på den tid som är nu.

I kväll kan vi glädjas åt att våren är på gång, en ljuvlig tid med livskraft och glädje som ger framtidstro.

Jag ska avsluta med en liten vårdikt

Du lilla tussilago Du till oss budskap bär

Att nu så kommer våren, ja nu är våren här

Och över Dig drilla lärkorna i skyn

Så glada skratt det klingar, det stojas uti byn

 

Jag längtar efter knoppar, sol och fågeldrill.

Men längtan stor hör våren till

Den tid när marken smyckas med sippor vita blå

Det gives och det tages så fagra löften då

 

Å underbara vår Du hjärtat gör så vekt

Du minner om en tid då jag som liten lekt

Och även om den tid i glada ungdomsår

Alltid så är Du hälsad. Välkommen kära vår.

 

Nu hälsar vi tillsammans  våren och framtiden välkommen med ett fyrfaldigt HURRA!

Kerstin Leijonborg

 

Knistakören avslutade med ännu en vacker vårsång. När mörkret började lägga sig över Geijersäng brakade ett stort fyrverkeri i gång. Och som avslutning kom också ett fint vårregn som blev allt ihärdigare. Då var det dags att gå hem.