Kerstins Hemsida

Företagare/kommun  2008

I senaste företagsrankingen gjord av Svenskt Näringsliv om kommunen är en bra partner för företagare föll Lekebergs kommun några pinnhål. Det är inte så konstigt. Diskussionen och kontakten dem emellan är ganska torftig.

I juni sprang jag ihop med en småföretagare i en butik i Fjugesta. Vet Du vad jag fått för brev? sa han. Nej, det kunde jag inte veta. Jo från Länstrafiken hade han fått ett brev om att de inte längre skulle använda hans mark till "bussterminal". De skulle ändra om och bara ha två busskurer på Letstigen vid Sanna. Jag har inte hört ett ljud om det tidigare det bara blir tvärt slut, sa han. Varför är inte kommunen intresserad av att ha bussterminalen kvar? frågade han. Enligt vad jag har hört har Du andra planer för Din mark. Det kanske kan bli marknadsplats fler gånger under året eller något sådant hade Du svrat när de frågat. Det var redan i höstas som jag fick den upplysningen. Företagaren såg ut som ett frågetecken. De har aldrig frågat om jag ville upplåta mark för en bussterminal. Marknader som jag tänkt mig var med förutsättning att bussarna går och att det därmed rör sig människor på området. Detta är inte sant!!!!!

 

Varför diskuteras det inte så att parterna vet vad de talar om?

Nu har busskurerna placerats ut. Människorna är upprörda. Informationen om förändringen har varit knapp. Bussar som inte ska vidare till Mullhyttan vänder nere i samhället. De åker runt korvkiosken och ut på Letstigen där kommunens folk har sagt att det är farligt att åka ut, i alla fall om det sker från bensinmacken på samma grusplan. Nu  när folk är solidariska och åker kollektivt ställer de bilen på Sannabadets parkerin och tar bussen. När de kommer hem stannar bussen nere i samhället. Följden blir att bilar parkeras i centrum i stället. Bakom Konsum, grusparkeringarna vid kommunhuset och vid Oxelgården. En personal vid Oxelgården berättade att de ibland har svårt att parkera sina arbetsfordon som det  har blivet nu.

En annan företagsfråga

Ordförande i Bygg- och miljönämnden uttalade sig i lokaltidningen om att förändringar ska ske vid OK Q8 - macken och kiosken som finns på samma grusplan. I förlängningen ska kiosken bort för det behövs inte så många pizzerior i samhället sade hon. Företagaren som driver kiosken som har både korv och pizza kanske är av annan åsikt. Han kanske är mycket nöjd med den inkomst som kiosken ger. Hur kan man uttala sig så föraktfullt om ett företag, det behövs inte. Det är inget nytt "utan bilen stannar Sverige" lika gäller med företagande utan smöföretagare stannar också Sverige, det är ju där tillväxten finns!

Har politikerna den synen på företagande och företagare kan det bara gå åt ett håll, bakåt.

Bostäder

Jag hörde på nära håll att ett par som är villaägare i Vintrosa/Lekebergs kommun tycker att tiden är inne att leta nytt boende, då en lägenhet. I Lekebergs fanns inga attraktiva lägenheter däremot i Karlskoga fanns det till och med att välja på. Cecilia Eklunds och mitt medborgarförslag från i våras låg väldigt bra till i tiden med att bygga attraktiva lägenheter i Lanna för att behålla den äldre befolkningen. Alla tycker tydligen inte så. Det är bättre att satsa på Sannabadet och liknande anläggningar. Turism är roligare, men osäkrare. Då tänker någon, för att vinna måste man satsa. Javisst, men satsas det på rätt saker? blir frågan då. Har innevånarna tillfrågts? Tror inte det.

 

Nytt villaområde

Läste i lokaltidningen att det inte är säkert att beslut fattas om att låta bygga ett antal villor norr om Sannabadet. Kan det bero på att det int finns pengar till gator, anslutningar och belysning? Det är sådant som kommunen ska ordna. Det kan inte ens LEBO, LekebergsBostäder, lastas för.

 

Någon från kommunen svarade på frågan om det ska och är bra att det byggs på området norr om Sannabadet. Svar: det vore ju bra eftersom det är planerat för ett dagis i området.

Reflektion: det låter bra om det finns underlag för ett dagis innan det byggs.

 

Vändplats för länsbussar

Vad tokigt det blev när länsbussarna blev hänvisade att vända/ köra in på planen mellan OKQ8-macken och korvkiosken. Man glömde totalt bort att fråga markägaren om lov.

Synd att bussterminalen vid Sanna försvann. Ur trafiksäkerhetssynpunkt var den suverän.

 

En reflektion
På kommunfullmäktige i september hade jag med en önskan från boende utefter Bruksgatan att de skulle få hålorna i gatan i fyllda med grus. Någon på KF tyckte att det var tokiga frågor att ta upp på KF, ingen kan ju svara. Men kommunchefen sa att han skulle ta med sig frågan. Redan dagen efter kom en boende till mig och tackade för gruset. Det verkade som att frågan togs på allvar.
I fredags, 3 oktober, mailade jag upp en fråga till kommunen och bad om grus till till Ö:a Långgatan. Jag fick ett svar att grusgataorna kontinuerligt lagas. I tisdags 7 oktober såg jag att gatan hade lagats. Jag tycker att det är ett konstigt samanträffande att jag råkar fråga om gatornas underhåll precis när det är dags att åtgärda dem.

Budget och investering

Andra kommuner runt om Lekeberg arbetar stenhårt med sin nylagda budget. Somliga kommer också att arbeta om sin lagda budget och ändra i investeringsbudget för att matscha lågkonjukturen. I Lekeberg har vi inte hört något om det. Här fortsätter man på lagda spår med uppsättning av vattenrutschbana och troligen nybygge av en fastighet som ska inrymma vård- och omsorgens verksamheter. Här sparas inte på resurser. Det är inget som kommit ut i alla fall, det är mycket tyst.

Kommunen har visst också för många obebyggda villatomter. En ska visst lottas ut till holländare för att locka dem till vår kommun. Fantasin är det minsann inget fel på.