Kerstins Hemsida

 jag skickade nedanstående text till åsiktssidan i lokaltidningen. Den 26 april -09 var den införd

 

I Nerikes Allehanda kunde man läsa den 21 april att Lekebergs kommun är beredda att låta 11 ungdomar mellan 16 och 18 år få en feriepraktikplats i kommunen, på Sannabadet eller i simskolan. Det stod vidare att Sannabadets personal och en tjänsteman från kommunen ska utse vilka som får platserna. När det är 30 sökande till 11 platser är det väl ändå lottning som ska avgöra vem som får platserna. För det kan väl inte vara så att den som ser ut att kunna utföra mest arbete ska väljas, eller är det den som bäst behöver pengarna?

Feriepraktikplats trodde jag var ett sätt för att ungdomar i kommunen skulle ha något att göra på lovet och få inblick i arbetslivet. Det är väl nyttigt för alla ungdomar att se hur det är på en arbetsplats. Det mest rättvisa är lottning.

Det klagas på att det är stressande för elever att bli betygssatta i skolan men det är väl inget mot att bli granskad för att bäst passa till ett feriejobb i kommunen. Det krävdes väl ingen meritlista för att söka feriejobb?

Förr har det inte varit tillåtet att företag får ta emot feriepraktikanter som kommunen betalar för men det har tydligen blivit en ändring på det. Simskolan på Sannabadet drivs av kommunen men inte den övriga verksamheten.

Det har funnits förslag på att företag skulle kunna ta emot skolungdomar som feriepraktikanter och stå för halva kostnaden. Då skulle så många fler ungdomar få möjlighet till en plats, med det stred då mot kommunallagen.

Kerstin Leijonborg