KF 26 nov. 2018 Budget 2019
Vi börjar bli vana med att Lekebergs kommun visar på positiva resultat. Inte med några 100 000 utan några miljoner. Så även i år. Det gör det naturligtvis lättare att lägga budget för kommande år när det inte är några sparbeting att arbeta med.
Att det går med + orsakas naturligtvis bland annat av skattehöjningen som gjordes 2017 men 1 kr. Den skulle ge c:a 11 miljoner, och läggas som en buffert till det nya skolbygget. Första året fick Vård- och omsorgsnämnden numera kallas den Socialnämnden 11 miljoner för att komma i balans med deras utveckling. I år 2018 har nämnderna inte dessa stora underskott att hantera.
När vi i dag ska ta en budget för 2019 kommer vi i Framtidspartiet i Lekeberg göra som vi brukar, inte lägga en helt ny budget för det är inte realistiskt men vi har prioriterat lite olika mot liggande budgetförslag
Vi har pratat en del om att skattehöjningen för ett par år sedan var för stor men vi har i år inte valt att föreslå skattesänkning.
Det som finnas att laborera med är c:a 16 miljoner, ett stort belopp som är få kommuner förunnat.
Våra prioriteringar ser ut så här.
Vi har tittat på utvecklingsmedel som ligger på drygt 6 miljoner Där ingår välfärdsteknologi, utredningar, kompetensutvecklingar m.m.
Vi plockar bort 270 000kr från den posten och lägger det till vägbidrag till vägsamfälligheter. Grunden för kostnaden för vägarna är uträknad av Trafikverket. Av den kostnaden ger staten ett bidrag och kommunen en del men det täcker inte kostnaden för den beräknade kostnaden. Vår höjning med det kommunala anslaget gör att de som bor utefter vägsamfälligheter inte ska behöva betala för sin väg utan att de statliga och kommunala medlen ska bekosta dessa. I tätorterna är det inte tal om att ta ut gatuavgift för de som bor där. Vi lägger även in dessa 270 000 kr till de två nästkommande åren, 2020 och 2021
Tillfälligt anslag till Kultur- och bildningsnämnden på 2 miljoner ska ligga kvar. Kultur o bildningsnämnden har i sin rambudget fått tillskott volymökningar i barn och elevantal med c:a 7,7 miljoner.
Son har i sin ramökning fått drygt 2,5 miljoner.
Det tillfälliga anslaget till Socialnämnden på 2 500 000kr vill vi höja med 500 000 kr. Vi flyttar 500 000kr från KS ram posten som betecknas som Familjecentral, grovt uppskattad hyra till SON. Vi tycker att det är bäst att lägga ut dessa pengar på en nämnd för att verksamheten snabbare ska kunna komma igång. Där finns kompetens och kunskap om hur en familjecentral kan startas och vilka samarbetspartner som kan involveras. Att bara sätta av pengar för lokalhyra och ingen verksamhet är overksamma pengar.

Vidare vill vi under punkten utbildningssatsning för framtida kompetensförsörjning 2019 minska från 5 miljoner till 2 miljoner. De 3 miljoner som lösgörs ska avsättas till läromedel, redskap och arbetsmaterial till F-9.
Varför då tycker kanske somliga. Jo, på lågstadiet finns inte klassuppsättningar på bl.a. läseböcker till läxan. Det finns inte pengar. Barnen har inte en läsebok utan läraren kopierar sidan som är läxan, de har inte linjaler utan läraren får kopiera en linjal och barnen har en papperslinjal m.m. Brister även på mellanstadiet.  Får man verkligen kopiera hur mycket läromedel som helst? Det kan inte vara meningen att det är lärare/pedagogens uppfinningsrikedom som gör att skolan ändå fungerar. Ska de behöva lägga sin tid på sådant arbete, dessutom kommer funderingen upp hur det kan vara bra ur miljösynpunkt att använda papper och bläckpatroner på detta vis. Finns det arbetsmaterial som fungerar får de mer tid för det som är deras uppdrag, att lära och utbilda. Det måste bli mer effektiv arbete. Kunskapen att lära sig läsa och vikten av en bok har alltid varit en viktig uppgift för skolan att förverkliga. Vi har bibliotek för att bland annat kunna hämta kunskap ur böcker. Intressanta böcker ger god lästräning. Kunskapen kan kompletteras på fler sätt men boken är viktig.
Man kan lära ut på olika sätt naturligtvis, böcker är en del, lektioner utomhus ett annat: skogen som bl.a. finns på Tulpanens skola är en del. Andra kommuner utbildar sin personal för utomhusstudier, den kunskapen finns redan på Tulpanens skola som vi kanske inte har förstått vidden av.

Vid ett besök på högstadiet i våras kom det fram att eleverna saknar hela, moderna och funktionella redskap i idrotten. Det finns också ny teknik på skolan som inte användes på grund av de inte installerats, ren pengaförstörelse. Det kanske ger fin statestik att det finns bra teknik i skolan men det är dålig ekonomi att inte kunna använda den. Bra arbetsmaterial frigör lärarna/pedagogerna för ineffektivt arbete.

     

 Sammanfattningsvis yrkar vi i Framtidspartiet i Lekeberg

Minska utvecklingsmedel med 270 000 att lägga till vägbidrag, vägsamfälligheter. Det skall fortsätta även under åren 2019 och 2020.
Minska utbildningssatsning med 3 milj kr, från 5 miljoner kr till 2miljoner kr, och lägg dessa 3 miljoner till Kultur- och bildning för läromedel, redskap och arbetsmaterial i grundskola F-9.
Ta bort anslaget 500 000 kr från Kommunstyrelsen och utöka Socialnämnden med 500 000kr till bildandet av familjecentral.