Kerstins Hemsida

Barnbidrag

Jag måste lägga mig i debatten om förslaget på slopat barnbidrag som Maud Olofssom men även Annika Carlsson flaggat för. Slopat kanske inte stämmer men behovsprövat. De med årslöner över 240 000:- ska inte få ta del av dagens barnbidrag.

Barnbidraget infördes 1948 för att hjälpa barnfamiljerna. Det var lika för alla så ingen skulle känna sig i A eller B lag. Med det förslag som hafsats fram gör att barnen behandlas olika. Familjernas ekonomiska situation kommer att bli framträdande och bidraget kan jämföras med socialbidrag. En familj med två barn får i dag drygt 2 000:-/månad. Det kan vara det som gjort att de har ett drägligt liv i dag. I dag är kostnaden för bostad hög. Det är inte så enkelt att förändra det om bidraget försvinner.

Visst, det finns de med mycket höga inkomster som mycket väl skulle klara sig utan barnbidraget, men det är en proviserande väg att gå för att fördela bidraget på annorlunda sätt. Det finns metoder för att sänka skatten för låginkomsttagare i stället för att förändra barnbidraget.

 

Om en förälder arbetar deltid och går upp i arbetstid kan familjen förlora barnbidraget med det föreslagna.  Då lönar det sig inte att arbeta mer tid. Ska det inte löna sig för barnfamiljer att arbeta och varför ska bara höinkomsttagande barnfamiljer straffas. Höginkomsttagare utan barn kan fortsätta att leva som förut. Det är en underlig människosyn. 

Jag hoppas det var en förflugen tanke som inte borde satts på pränt.