Kerstins Hemsida

 

Etablerade partier - contra ett lokalparti.

Frågan är om partierna i Lekeberg har allmänhetens förtroende. Ekonomin körs i botten. Partierna säger att de visste att läget var uselt men gjorde inget. I sället för att börja strama åt och rädda vad som räddas kan ökar bara utgifterna. Ny Näringslivsavdelning inrättas. En chef är inte gratis och det medföljer driftkostnader. Kommunhusets entré byggs om till ett medborgarkontor och kostar runt 900 000,00 att färdigställa. Sannabadet utökar sina badattraktioner med en vattenrutschbana som kostade miljoner att få på plats  samt ett godkänt kök och upprustning utvändigt. Ett helt nytt hus byggs främst för Vård- och omsorgens behov men även lägenheter byggs på för att få någon ekonomi i bygget. Man har inte längre råd att hålla personal med arbetskläder. De här utökningarna har inga partier reserverat sig emot. Alltså från vänster till höger är man överens om detta. Lika överens som man var att höja kommunalskatten med 20 öre. I Örebro är kommunalskatten 58 öre lägre och i Kumla drygt 1,00. Det borde inte locka nya inevånare till kommunen.  Än så länge är det tomtpriser som kan vara ett dragplåster tack vare att vi har Lannaområdet som ligger väldigt bra till för de som pendlar till arbete och högre utbildningar. De etablerade partierna har ingen kommunal touch på sitt sätt att agera i Lekeberg. Alla de borgerliga partierna som sedan tog över makten genom alliansen skrev en motion strax innan valet 2006 om alternativ i barnomsorgen, vårdnadsbidrag. När de har makten och det är dags att gå till beslut backar man och säger att vi tar det när vi får råd. Det handlar faktiskt om att prioritera. Många väljare i Lekeberg blev faktiskt lurade och lade sin röst på något av allianspartierna just för den frågan. Trovärdigt, nej.

Huset Kastanjen kommer att vara ett riskbygge. Det kommer att sluka ofantliga resurser. De gamla som behöver hjälp hemma eller på äldreboenden riskerar att få mindre resurser. Nattpersonal får sluta och börja arbeta dagtid annars är det bara att gå. Omorganisationerna är alltid på gång. Det är ingen trygg arbetssituation.

Skolan kommer att få minskade resurser. Lärarfacken morrar. Men vad hjälper det, ingen lyssnar. Jag tycker inte det är någon merit när dagispersonal säger att vi ser redan på dagis vilka barn det kommer att gå dåligt för i skolan. Oftast får vi rätt. Det tycker jag är tjänstefel, men det rår ju inte personalen för att politikerna inte lyssnar. Ser man att det kommer att gå åt skogen är det väl då när barnen är små som resurser ska sättas till. Nej, då drar man in förskollärartjänster. Hur glad blir man då?

Det här är inte svartmålning. Det här är verklighet. Varför tror Ni att lärarfacken stod och demonstrerade i samhället för om de inte tycker att skolan och barnomsorgen raseras. Det har inte med alliansen att göra. Inga partier har reserverat sig, då är man med på tåget.

Ett lokalt parti borde startas som tar kommuninnevånarna på alvar. Lekeberg behöver inte drivas som en storstadskommun.  Vi behöver inte en paradgata i Fjugesta. Vi har andra förväntningar och ambitioner. De etablerade partierna är för styrda uppifrån. De vågar inte arbeta med politik på kommunal nivå. Om någon vågar yttra sig i motsatt riktning är den snart ute ur leken. Det är för mycket kramar och ryggdunkar bara för att inte bli utesluten.

Min dröm är att få Lekeberg på fötter igen och att driva den politik som passar i en liten landsortskommun med nära till allt. Kommuninnevånarna ska inte betraktas som fiender som de behandlas i dag.  Viktigare, än storstädernas politiker förstår, är att ha fungerande vägar varje dag året runt. Folk måste komma till sina arbeten, skolor-utbildningar och fritidsintressen. Skolan måste vara en plats som skapar trygghet för eleverna inte någon maktkamp. Det finns massor som passar i en liten kommun att arbeta med men som inte platsar i Stockholm. Om inte politikerna vågar agera finns inget hopp för mindre kommuner. Lekeberg kan inte ha tipptopp lokaler för alla verksmheter men de kan ha en engagerad personalstyrka som inte motarbetas utan utvecklas och får tänka själva.

Först och främst måste man sköta sin ekonomi. Sedan kan man börja investera annars är det dömt att misslyckas. Vi måste komma tillbaka där vi började med en liten organisation som inte får växa över sina breddar. Det går om man vill. Så fort ett projekt avslutas kan det inte bli nyanställningar. Det urholkar kärnverksamheten.

Den som vill vara med och fundera på nya vägar för Lekebergs kommun kan skriva till:

kerstin@leijonborg.nu

Det är en del som redan har hört av sig till mig om att göra en ny lösning för kommunens existens. Om det inte blir ett nytt lokalt parti kan vi ändå vara med och bevaka på olika sätt.

Kerstin Leijonborg